Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Koagulace neproteinové složky látek produkovaných fytoplanktonem
Lukeš, Jan ; Pivokonský, Martin (vedoucí práce) ; Novotná, Kateřina (oponent)
Diplomová práce se zabývá charakterizací vlastností COM (Cellular Organic Matter) neproteinových látek zelené řasy Chlorella vulgaris ve vztahu k jejich koagulaci pomocí síranu hlinitého a polyaluminiumchloridu. V rámci práce byly studovány také interakční mechanismy. Bylo zjištěno, že neproteinové látky COM Chlorella vulgaris jsou tvořeny sacharidy (25 % DOCNP, 21 % sušiny neproteinových látek) a dalšími nespecifikovanými neproteinovým látkami. Frakcionací molekulových hmotností bylo zjištěno, že jsou tvořeny především látkami s MW < 3 kDa a látkami s MW > 100 kDa. Koagulace síranem hlinitým probíhala v intervalu pH 5 - 8,5 a koagulace polyaluminiumchloridem probíhala v intervalu pH 7 - 10 v závislosti na dávce koagulačního činidla. Maximální účinnost odstranění DOC byla 17 - 22 % v závislosti na zvoleném koagulačním činidle, jeho dávce a pH. Polyaluminiumchlorid vykazoval vyšší účinnost odstranění DOC než síran hlinitý. Nejvyšší účinnost koagulace se pro obě činidla pohybovala v oblasti neutrálního pH. Pro všechny koagulační testy byly zaznamenány vyšší zbytkové koncentrace hliníku, než je hygienický limit pro pitnou vodu (0,2 mg.L-1 ). Koagulací byly odstraněny především vysokomolekulární látky, při použití polyaluminiumchloridu byly odstraněny všechny látky s MW > 10 kDa. Při koagulaci...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.